За най-честите грешки при захранването, разказва гpaфиня Aнгeликa Волфcкийл
Снимка: Guliver / iStock
Каква е връзката между храненето на бебето и алергиите, как храната отключва синдрома на хиперактивност и дефицита на внимание и как залага „капани“ на имунитета.
Отговор на тези и на още много въпроси може да получите по време на семинара за родители. Лектор ще бъде гpaфиня Aнгeликa Волфcкийл фон Рaйхeнбepг, нaтуpопaт и конcултaнт по пcихология, извecтнa в цялa Гepмaния кaто хapизмaтичeн, квaлифициpaн лeктоp c шиpоки мeдицинcки познaния и aвтоp нa книги.
Графиня Волфскийл ще говори още за особеностите на храненето при кърмачето и ролята на правилното захранване, за хранителните непоносимости в детска възраст, както и за детските болести - заушка, дифтерия, коклюш, варицела, морбили, скарлатина, рубеола и техните натуропатични лечебни решения.
Как да се справим с бебешките колики и как да предотвратим употребата на антибиотици и да укрепим имунитета са също сред акцентите на лекцията.
Семинарът ще се проведе на 25 ноември 2017 г. в София, мол Парк център, Cine Grand.
Повече информация за семинара можете да намерите ТУК.
Специално за noviteroditeli.bg гpaфиня Aнгeликa Волфcкийл сподели някои препоръки към родителите на малки деца.
Снимка: личен архив
Естественото раждане и кърмата – наливат здрави основи. Защо?
- По време на естественото раждане, при преминаване през родовия канал, чрез контакта с майчината околоплодна вода и вагиналната среда, започва първоначалното оформяне на чревната бактериална микрофлора. Именно тогава в червата на бебето се заселват първите бактерии, които постепенно изграждат неспецифичния имунитет.
Това начално оформяне на индивидуалния микробиом е решаващо за целия ни живот.
В различните възрастови периоди чрез храната се добавят нови щамове бактерии и се доразвива и настройва балансът в стомашно-чревния тракт.
- Чревната микрофлора на кърмените деца се различава значително от тази на децата, отглеждани с адаптирано мляко. Колкото и висококачествените и да са адаптираните млека, те не може да достигнат качествата на кърмата. Затова е важно да кърмите бебето си до последната възможност. А също и да не бързате и твърде рано да започвате със захранване с храна за възрастни.
Снимка: Guliver / iStock
- Най-добре е въвеждането на нови храни при кърмачето да започне в петия или шестия месец, като всяка седмица може да се предлага само по един нов продукт.
Захранването става на степени: първо се започва със зеленчуковото пюре (на обяд); после с млечно-пшенична каша (вечер); и накрая – плодово пюре и плодово-пшенична каша (преди обед). Като времеви период са нужни минимум четири месеца и половина.
- През периода на захранване е важно родителите да обръщат внимание на всеки детайл: каква храна е въведена и кога; как детето е понесло това; кога са включени месо и млечни продукти; имало ли е болки в корема, подуване, разстройство, запек, кожен сърбеж или зачервяване; появило ли се е неспокойство или нарушения на съня.
- До навършване на първата годинка би трябвало да има допълнение от едно млечно хранене.
Не включвайте месо до края на първата година. Или ако давате, нека поне да не е всеки ден.
През последните десетилетия хората се сблъскват с хиляди нови вещества в храната и в жизнената среда, с които предишните поколения никога не са имали контакт. Когато в организма ни попадне подобно вещество, клетките не разполагат с програма за неговото усвояване и настъпва хаос. Организмът не знае как трябва да обработва непознатите хранителни продукти и реагира на това с алергии.
Снимка: Guliver / iStock
- Случва ли се детето ви да повръща след консумация на мляко, има ли колики от газове, раздразнена кожа, нарушения в растежа, бронхит и други оплаквания?
Знаете ли, че най-често срещаният алерген е кравето мляко, следвано от пшеницата, ядките и маята (квас)?
Като признак за алергия към кравето мляко трябва да се анализират: чести ангини, отити, бронхити, тревожност, нарушения на съня и храносмилането при кърмачета и малки деца, както и предразположеност към увеличени сливици.
Все повече деца страдат от алергии, при все по-малко деца алергиите отшумяват с възрастта. Затова мляко от биологичен произход се препоръчва само, ако детето го понася. Подходяща алтернатива на кравето е козето мляко.
Важно е да се вземат предвид съществуващи алергии при единия или другия родител. В такъв случай има смисъл ограничаването на млечните храни при детето.
- Консумацията на храни, съдържащи антибиотици (такова е например месото), както и на фаст фууд храни, недостигът на плодове, салати и зеленчуци в менюто или приемът им в грешно време, прекомерната употреба на захар, на газирани и силно подсладени напитки – всички тези грешки в детското хранене водят до нарушения в стомашно-чревния тракт и в баланса на чревната микрофлора.
Резултат от всичко това са заболявания като алергии, дефицит на вниманието и хиперактивност, проблеми с имунитета и др.
- Ако вследствие на усложнения при боледуване се наложи прием на антибиотици, е много важно да се подпомогне възстановяването на чревната микрофлора. Затова е добре да се направи лечение на дебелото черво с Шуслерови соли №2, №4, №9 и №10, по 2 табл. от всяка сол дневно за около 6 седмици.
- За своите малки пациенти Ангелика Волфскийл винаги препоръчва като профилактика в дългосрочен план да се приложи така наречената енергийна люлка за ритмизиране на детския организъм – с Шуслерови соли №2, №5, №7, по 2 таблетки от всяка сол дневно за 2 месеца, 2-3 пъти в годината. Тази профилактика е много важна за растежа и укрепването, както и за добрия имунитет.
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари